PODCAST  Nederlands Jazz Archief

61 jaar na Miles Davis in het Concertgebouw: podcast met JoC 

'Jazz at the Concertgebouw', dat is de naam van de zesdelige podcast-serie die we samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw maken. Het worden 6 delen van een uur en in elke aflevering duiken we in het leven en het werk van jazzlegendes die in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw roemruchte concerten gaven in Scheveningen en Amsterdam. Van Miles Davis tot Thelonious Monk: in elke aflevering gaan we terug naar de plek waar het indertijd allemaal plaatsvond; het Amsterdamse Concertgebouw. Letterlijk, want ook de podcasts zijn daar allemaal opgenomen.
Geniet een uur lang van de originele muziek, de nieuwe interpretaties door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en gesprekken met bijzondere gasten. De presentatie is in handen van NJA-medewerker Frank Jochemsen.

Miles Davis
De eerste aflevering van onze podcast staat in het teken van Miles Davis, die in 1960 maar liefst twee concerten gaf in het Amsterdamse bolwerk van de klassieke muziek. De ritmesectie bestond beide keren uit Wynton Kelly (piano), Paul Chambers (bas) en Jimmy Cobb (drums).  Op 9 april hoorden we saxofonist John Coltrane, op 15 oktober Sonny Stitt. NB. Kijk ook eens naar de trailer van een biografische documentaire over hem op onze website.

Ella Fitzgerald
In de tweede aflevering is de beurt aan Ella Fitzgerald die in 1957 en 1960 twee spectaculaire concerten gaf die op het NJA-label werden uitgegeven. 
In onze concertenserie werd repertoire van Ella door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw in een fris jasje gestoken door de zangeressen Marjorie Barnes en Anna Serierse. In de Ella-aflevering, die later beschikbaar komt, spreekt Frank Jochemsen met zangpedagoge Ineke Heijliger die een groot kenner en liefhebber van Ella Fitzgerald is. Tevens schuift zangeres Anna Serierse aan, die als topvocaliste een geheel eigen draai aan Ella's muziek geeft.
Ome Bert Vuijsje ziet er als ooggetuige weer op toe dat alles klopt en licht toe waar nodig. 

 

De podcast is te beluisteren in de podcast-app op uw telefoon of tablet, uw computer of via iTunes op Spotify en op Anchor.fm. Als u zich abonneert, verschijnen nieuwe afleveringen automatisch in uw player. En vergeet niet om fijn veel sterretjes achter te laten als u het een knap programma vindt.

Verder is de podcast ook te vinden op de website van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

 

Bron en meer informatie
Nederlands Jazz Archief