BUMA/STEMRA

Buma/Stemra is de organisatie van en voor alle liedjesschrijvers (tekst en muziek) en uitgevers in Nederland. Er zijn ongeveer 33.000 muziekmakers bij Buma/Stemra aangesloten. 

Wat we doen 
Wanneer je muziek componeert of teksten schrijft, heb je recht op een vergoeding als jouw werk gebruikt wordt. Buma/Stemra incasseert die vergoedingen voor de tekstschrijvers en uitgevers die bij ons zijn aangesloten. Buma doet dat voor het openbaar maken van muziek, zoals bij airplay en optredens, Stemra voor de vastlegging op (geluids-)apparatuur en bijvoorbeeld cd’s en vinyl.  

Hoe we dat doen 
Wij verstrekken licenties aan partijen die gebruik maken van muziek. Dat zijn bijvoorbeeld radio- en tv-stations, concertorganisatoren, horecagelegenheden, winkels en nog veel meer.  Door middel van een licentie geven wij toestemming voor het gebruik van jouw muziek en incasseren wij een vergoeding. De tarieven worden in overleg met marktpartijen vastgesteld. Na aftrek van de kosten, die wij altijd zo laag mogelijk houden, maken wij de vergoeding aan de rechthebbenden over. 

Waarom we dat doen 
Buma/Stemra is opgericht voor en door componisten en tekstschrijvers. Het doel van onze organisatie is ervoor te zorgen dat er een eerlijke vergoeding wordt betaald aan de makers van muziek. Dat doen we al ruim 100 jaar. Door het ondersteunen van muziekevenementen, willen wij het draagvlak voor de Nederlandse muziekcultuur vergroten. Op die manier leveren wij een bijdrage aan een wereld vol muziek.  

Bron en meer informatie
Website
  / Facebook / YouTube