Dansorkest De Stalen Band

Dansorkest De Stalen Band is een orkest met een eerbiedwaardige historie. De  duidelijk Nederlandse naam is afkomstig van de personeelsvereniging  “De Stalen Band” die in de dertiger jaren van de vorige eeuw  bij het in Leiden gevestigde metaalconstructiebedrijf N.V. Hollandsche Constructie Werkplaatsen (HCW) werd opgericht. Het bedrijf maakte stalen constructies voor gebouwen en bruggen. De personeelsvereniging onderhield de “stalen” band tussen de personeelsleden door het organiseren van sportactiviteiten, kaartavonden en toneel. Maar ook door het formeren van een eigen orkest met werknemers die een muziekinstrument bespeelden. Het personeelsorkest ging aan de slag met de dansmuziek die in de dertiger en veertiger jaren furore maakte. De directie van het bedrijf bood de orkestleden de kans om, met instrumenten van de zaak, te gaan optreden binnen en buiten de poorten van het bedrijf. Het eerste optreden vond plaats op 13 februari 1941, de officiële oprichtingsdatum van het orkest. De foto van dit eerste optreden laat zien dat het orkest, vol trots in smoking opgesteld, het musiceren als een serieuze zaak beschouwde. 

Het bedrijf HCW is deel  gaan uitmaken van een groter internationaal geheel. Op de geboorteplek van het orkest, de voormalige bedrijfslocatie aan de Zoeterwoudseweg in Leiden, staat nu een woonwijk. Maar het orkest met zijn blazers, ritmesectie, dirigent en zangeres repeteert nog steeds iedere maandagavond en zorgt nog steeds met vele optredens per jaar voor de opluistering van evenementen waar muzikale nostalgie op het programma staat.

Het orkest kent een lange traditie van het spelen van dansmuziek uit de dagen van de oprichting. De muziek van Glenn Miller, Duke Ellington, George Gershwin, Count Basie en het fameuze  Nederlandse orkest The Ramblers wordt door het orkest met enthousiasme in ere gehouden. Maar ook de muziek van grootheden uit latere tijden, zoals Caro Emerald, staat in swingende arrangementen bij het orkest op het repertoire.


Bron en meer informatie
Website / Facebook / YouTube