Glenn Miller Orchestra

Alton Glenn Miller (Clarinda (Iowa)1 maart 1904 — Het Kanaal15 december 1944) was een Amerikaanse jazztrombonistbigbandleider en arrangeur toen de swing populair was.

Glenn Miller and His Orchestra was een Amerikaanse swingdansband, opgericht door Glenn Miller in 1938. De band werd gearrangeerd rond een klarinet en tenorsaxofoon die melodie speelde en drie andere saxofoons die harmonie speelden. De band werd het meest populaire en commercieel succesvolle dansorkest van het swingtijdperk. en een van de grootste hitlijsten van de 20ste eeuw. 

Miller begon met professionele opnames in New York City als sideman in het Hot jazz-tijdperk van de late jaren 1920. Met de komst van virtuoze trombonisten Jack Teagarden en Tommy Dorsey, richtte Miller zich meer op het ontwikkelen van zijn arrangementen. Miller schreef voor tijdgenoten en toekomstige sterren zoals Artie Shaw en Benny Goodman en verwierf bekwaamheid als arrangeur door in verschillende omgevingen te werken. Later verbeterde Miller zijn arrangeer- en schrijfvaardigheid grotendeels door te studeren bij muziektheoreticus Joseph Schillinger. 

In februari 1937 startte Miller een orkest dat korte tijd platen maakte voor Decca. Met deze groep gebruikte Miller een arrangement dat hij schreef voor de Amerikaanse band van de Britse bandleider Ray Noble in een poging een klarinet-rietgeluid te vormen. Deze stijl ontwikkelde zich in de loop van de tijd en werd uiteindelijk bekend als het Glenn Miller-geluid. Gefrustreerd door zijn bureau vanwege het spelen van inconsistente boekingen en het ontbreken van brede radio-uitzending, gaf Miller de band in december 1937 bericht. Minder dan drie maanden later was hij op zoek naar leden en vormde hij een nieuwe band. 

Miller begon een samenwerking met Eli Oberstein, wat direct leidde tot een contract met Victor-dochter Bluebird Records. Door bekendheid te verwerven bij opdrachten als het Paradise Restaurant en Meadowbrook, eigendom van Frank Dailey en de bijbehorende landelijke uitzendingen, werd Miller in de zomer van 1939 enorm populair bij het spelen van het Glen Island Casino. Van eind 1939 tot midden 1942 was Miller de nummer één band in het land, met weinig echte rivalen. [2] Alleen de band van Harry James begon de populariteit van Miller te evenaren toen hij zijn carrière stopte in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. [1] Door de staking van de AFM kon Miller in de laatste twee maanden van het bestaan ​​van zijn band geen nieuwe opnamen maken, en eind september 1942 werd de band formeel opgeheven. 

Millers successen op korte termijn zijn zelden gedupliceerd en de ongekende dominantie van zijn groep in de vroege hitparade en de Billboard-hitlijsten, waaronder 16 nummer één singles en 69 top tien hits.

Op 15 december 1944 zou hij van Engeland naar Parijs vliegen in een Noorduyn Norseman, maar hij kwam nooit aan. Officieel was het toestel in zeer slecht weer terechtgekomen en neergestort in Het Kanaal. Aangezien zijn lichaam en het wrak van het vliegtuig niet werden teruggevonden gaf zijn dood aanleiding tot speculaties. Een aanwijzing voor een andere dan de officiële doodsoorzaak zou kunnen worden gevonden in de verklaring die bommenwerperpiloten aflegden. Op de dag dat Glenn Miller verdween zagen zij eenzelfde type vliegtuig onder zich vliegen op het ogenblik dat zij boven Het Kanaal hun bommen dropten na een afgebroken missie. Een aantekening in een notitieboekje van de toen zeventienjarige vliegtuigspotter Richard Anderton werpt ander licht op de vliegtuigcrash. Hij spotte op 15 december 1944 een Norseman ten oosten en ten westen van Londen. Volgens deze gegevens bevond het vliegtuig zich ver verwijderd van de zone boven zee waar vliegtuigen hun overbodige bommen konden lossen en vloog het ook niet in de richting van dit gebied.  Richard Anderton, die in 1982 overleed, maakt het aannemelijk dat het vliegtuig van Miller is neergestort als gevolg van een fout van de piloot of een mechanisch mankement, zoals ook de officiële verklaring toentertijd was.
Het meest waarschijnlijke scenario is echter gebaseerd op het verhaal van een Brits bemanningslid van een bommenwerper. In 1984, veertig jaar na dato, verklaarde hij dat hij met zijn toestel op die 15e december terugkeerde van een geannuleerde aanval op Duitsland. Voor de landing in Engeland werden de in het vliegtuig aanwezige bommen gedumpt boven het Engelse Kanaal. Gedurende die dampactie zagen de bemanningsleden onder zich een Norseman (type vliegtuig waarin Miller vloog) Op basis van deze verklaring wordt nu aangenomen dat Glenn Miller slachtoffer is geworden van dit ‘vriendschappelijk vuur’. 

 

Op 21 februari 2015 werd door Bigband De Zendmasters in de voormalige Dansschool de Rijk in Nieuwegein het evenement "Glenn Miller Forever" georganiseerd met als vocalisten Cees Wieman en Barbara de La Motte (2Voices). We lezen in de aankondiging het volgende: "Op 15 december 2014 is het precies 70 jaar geleden dat Glenn Miller boven het Kanaal met zijn vliegtuig van de radar verdween. Zijn verdwijning is nog altijd een mysterie. Als "tribute" aan hem presenteren en als eerbetoon organiseren Bigband De Zendmasters en Dans- en Partycentrum De Rijk Nieuwegein een uniek dansevenement met als thema en titel "Glenn Miller Forever". Zo ook passend in het jaar dat we 70 jaar bevrijding vieren. Met ook beelden van de film "Glenn Miller Story" en passende "catering". En dit alles natuurlijk binnen een sfeervolle aankleding". 
Kijk hier voor bron en meer informatie.

 

NB. De Army Airforce Band of Glenn Miller trad ook in Venlo op en wel op 15 juli 1945. Kijk eens hier voor meer informatie.


Bron en meer informatie

Wikipedia
Glenn Miller Orchestra
Glenn Miller
Nieuw orkest van nu
Glenn Miller Orchestra