Moonlight Big Band

Moonlight Big Band (voorheen Bigband Moonlight) uit Assen werd in 1982 opgericht naar voorbeeld van de Amerikaanse bigbandtraditie met bandleiders als Count Basie, Duke Ellington en natuurlijk Glenn Miller. Als eerbetoon aan Glenn Miller werd gekozen om de Asser bigband te vernoemen naar één van Millers grootste hits: Moonlight Serenade. 

In de jaren na de beginperiode kwam de bigband al snel in aanraking met moderner repertoire. Zo werden er bebop-nummers geïntroduceerd, maar ook moderner stijlen kwamen aan bod. Arrangementen van Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Quincy Jones, Maynard Ferguson en Bob Mintzer kwamen dan ook steeds vaker voor tijdens de concerten van Moonlight Bigband. 

De afgelopen jaren heeft de bigband een muzikale facelift ondergaan. Er is moderner en gedurfder repertoire uitgekozen om te spelen. Denk hierbij aan muziek van het New Cool Collective, Bill Hollman, Gordon Goodwin, Peter Herbolzheimer en Michael Bublé. De traditionele nieuwjaarsconcerten werden in een moderner jasje gestoken en steeds vaker werd de weg gevonden naar nationale en internationale jazzfestivals. 

Moonlight Big Band kan een avond traditionele bigband muziek laten horen, stevige moderne swingmuziek en spetterende Latin en Funk. Bij  Moonlight Big Band gaat dit altijd gepaard met een groots enthousiasme, waardoor de concerten altijd eindigen in een staande ovatie van het aanwezige publiek! 

Moonlight Big Band speelt op jazzfestivals, bedrijfsfeesten en dorpsfeesten. Er is een indrukwekkende lijst ontstaan van gastsolisten waarmee de bigband heeft mogen samenwerken: saxofonist Piet Noorddijk, mondharmonicaspeler Bill Jaspers, blues-artiest Harry Muskee, zanger Edwin Rutten, de trompettisten Sander Hartgers, Ramses Helmus en Erik Veldkamp, trombonisten Jeroen Rol en Vincent Veneman en de saxofonist die al jarenlang meedraait in de internationale jazztop: Mark Gross. Inmiddels hebben we ook de Amerikaanse gitarist Ron Jackson aan dit rijtje toe mogen voegen en hebben we in 2012 Esther Groenenberg begeleid tijdens het Ajazz festival in Assen.

Bron en meer informatie
Website Facebook
 / YouTube