Frits Landesbergen Big Band

De Frits Landesbergen Big Band is in 1969 door de Leidse pianist / vibrafonist / arrangeur Frits Landesbergen opgericht. Het was de eerste Big Band in de Leidse regio. Het orkest had in de beginjaren hoofdzakelijk een jazz repertoire en speelde bijna alleen in de regionale jazzclubs. Door een toenemende vraag is het repertoire uitgebreid met dansmuziek. Het orkest kent al sinds jaar en dag een volledige Big Band bezetting. Die bestaat uit vijf saxofonisten, vier trombonisten, vier trompettisten, piano/bas/drums ritmesectie en vibrafoon. Als extra dimensie zijn aan het orkest een zangeres en een zanger verbonden.

Het repertoire bestaat in hoofdzaak uit veelal originele arrangementen van Count Basie, Woody Herman, Duke Ellington, Sammy Nestico, Bill Holman. Daarbij heeft de band met bassist Jos van Bueren een creatieve arrangeur in huis en speelt het uiteraard menig arrangement van Frits Landesbergen zelf.

De kracht van het orkest schuilt in de duurzaamheid van haar ledenbestand. Al jaren is de bezetting op incidentele wijzigingen na onveranderd en is de opkomst van vaste leden tijdens repetities hoog. Hierdoor is men binnen het orkest goed op elkaar ingespeeld, zijn de secties in balans en hoeft er tijdens optredens nauwelijks met geluidsversterking gewerkt te worden.

Het orkest heeft 'klank', waardoor het een genot is om naar te luisteren.

 

Frits Landesbergen
Hij wilde in een orkest spelen. Maar geen enkel orkest had eind jaren zestig plek voor een nieuwe muzikant. En dus richtte Frits Landesbergen zijn eigen Big Band op. Het 45 jarig jubileum werd in november 2014 gevierd met een jubileumconcert in zijn woonplaats Leiden. Zijn plan om een eigen orkest op te richten ging niet van een leien dakje: “Het was eind jaren zestig. Rock ‘n Roll was populair onder de jeugd. Het was heel lastig om koperblazers te vinden. Jongeren speelden liever gitaar”
Landesbergen is inmiddels boven de 80, maar dat weerhoudt hem er niet van wekelijks te repeteren met zijn muzikanten en elke maand minimaal één keer op te treden. “Ik bepaal het repertoire en sta voor het orkest. Onze muziek vraagt een bepaalde manier van spelen. Tempo is ontzettend belangrijk. Er moet wel een bepaalde swing in zitten”

 

Bron, foto en meer informatie
Website / Facebook / YouTube