Metropole Orkest

Denk je aan een orkest, dan denk je aan klassiek. Maar dat speelt het Metropole Orkest (MO) niet. Wel jazz, pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Van nu en van langer geleden. 


In 1945 werd het Metropole Orkest opgericht door Dolf van der Linden die van 1945 tot 1980 chef-dirigent was. Het Metropole Orkest wordt wereldwijd gezien als het allerbeste jazz- en poporkest en heeft gewerkt met vele beroemdheden uit de muziek. Het orkest is meerdere malen bekroond met belangrijke muziekprijzen zoals de Grammy en de Gouden Harp. In de loop van haar bestaand zijn er vele tientallen opnames van het Metropole Orkest uitgebracht.


Historie
Het is 1945. Onze regering in ballingschap en het koningshuis nemen een belangrijk besluit. Er dient een ensemble te komen dat het volk hoop en vertier biedt. Zo ontstaat het Metropole Orkest. Topmusici uit heel Europa worden aangetrokken om een fris en nieuw geluid te creëren. Het ensemble groeit uit tot een orkest van formaat. Inclusief een volledige symfonische strijkerssectie en big band. Tot 2012 wordt het orkest gefinancierd uit het omroepbudget. Inmiddels is het Metropole Orkest zelfstandig en zorgt voor een groot deel zelf voor zijn inkomsten. En dat lukt, dankzij de passie voor het maken van geweldige muziek. 

Wapenfeiten 
Zeven decennia muzikaal werk beschrijven gaat wat ver. Daarom nu een greep uit belangrijke wapenfeiten. Het Metropole Orkest speelt regelmatig op bekende Nederlandse pop-podia zoals Paradiso en de Melkweg. In het buitenland is het Metropole Orkest een graag geziene gast op vele grote festivals waaronder de BBC Proms en Musikfest Bremen. Ook is het orkest vaste gast op het Holland Festival en North Sea Jazz. En speelde het op Pinkpop, Lowlands, Noorderslag en de 3FM Awards. Hiermee is het Metropole Orkest ook bij een jonger publiek bekend en geliefd geraakt. 
Het MO produceerde in de afgelopen 70 jaar meer dan 150 albums en werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen. Dat betekent dat er jaarlijks meer dan 600 arrangementen gemaakt worden in de diverse genres. In de afgelopen jaren werd het orkest maar liefst 20 keer genomineerd voor een Grammy en won het er 3. Meest recent voor ‘Best Contemporary Instrumental Album’ in 2016 met Snarky Puppy.

Grootheden
Metropole Orkest deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Brian Eno, Herbie Hancock, The Basement Jaxx en Bono. Het
orkest speelt ook met hedendaagse talenten als Caro Emerald, Kovacs, Robert Glasper, Within Temptation, Woodkid, Snarky Puppy, The Opposites en Gregory Porter. Samen met de drie vaste dirigenten Jules Buckley, Vince Mendoza en Miho Hazama zoekt het MO de randen op van de hedendaagse symfonische pop en jazz.

Metropole Orkest Chef-Dirigenten
Het Metropole Orkest kende sinds de oprichting vijf veelzijdige chef-dirigenten.
Te beginnen met de vader van het Metropole Orkest, Dolf van der Linden (1945 – 1980), gevolgd door Rogier van Otterloo (1980 – 1988), Dick Bakker (1991 – 2005), Vince Mendoza en Jules Buckley.
Vanaf augustus 2020 luidt het Metropole Orkest een nieuw tijdperk in en heeft het drie vaste toonaangevende dirigenten:
Jules Buckley - Vince Mendoza  - Miho Hazama.

Overigens ... soms worden de strijkers thuis gelaten en de bigband treedt dan op onder de naam
Metropole Orkest Big Band.


Bron en meer informatie
Website / Facebook / YouTube
Website Muzikale Ontdekkingen