Oktopedians

De Oktopedians, open voor iedereen, vrolijk, oudste workshop-orkest van Nederland, opgericht in 1972 door Herman de Wit. Bandleider: Arthur Heuwekemeijer.

Droom je ervan samen met anderen jazz muziek te maken en te improviseren in een vrolijke en ontspannen setting? Kom dan naar onze Jazzworkshops! Je leert er op je gehoor te spelen en improviseren. Kosten slechts €5,-. Wil je alleen komen luisteren? Prima en dat is gratis!  We zijn er elke donderdag vanaf 20:00 uur in Zaal 100. Deelname staat voor iedereen open!

Onze roots! Herman de Wit: de oprichter van de Oktopedians; tevens medeoprichter van het Bimhuis.


Historie
De eerste jazz workshops ontstonden vanaf 1965. Eerste initiatiefnemers waren o.a. Theo Loevendie (’65-’67) en Nedly Elstak (’67-’77). 
In 1969 zette saxofonist Willem Breuker de improvisatiewerkgroep op in Studio 7, de voormalige schuilkelder onder de Vondelparkbrug.  Bassist Arjen Gorter: “We probeerden daar o.a. het stuk “In C” van Terry Riley te spelen, minimal music waarvan de partituur op de platenhoes stond”. Na een jaar stopte Willem Breuker. 
Ook Arjen Gorter gaf één seizoen workshop vrije improvisatie in jongerencentrum Oktopus aan de Keizersgracht (rond 1972). 
Herman de Wit leidde vanaf 1972 zijn workshop. Mogelijk kwamen daar muzikanten, die ook in de workshops van Willem Breuker en Arjen Gorter meededen. Hierdoor wordt de latere workshop “Oktopedians” ook wel gezien als een voortzetting van deze op zichzelf staande workshops.


Bron en meer informatie:
Website / Facebook / YouTube