Bigband Gabanza

Begin jaren 70 werd de Sweet Briars Bigband van Jeugd en Muziek opgericht door Jeroen Vermeulen. Omstreeks 1990 veranderde de naam in Bigband Gabanza.

Henk Scheffer stond jarenlang voor de bigband als leider. Hoogtepunt was 1989 met 13 optredens en een 1e prijs tijdens een bigbandconcours in IJmuiden. Henk is vanaf 1997 spelend lid. 


Vanaf 2001 leidt George Pancraz de bigband en met hem maakt Bigband Gabanza haar eerste CD, in eigen beheer van de muziekschool geproduceerd. Vanaf februari 2004 wordt Gabanza geleid door trompettist Thomas Welvaadt; die een aantal mooie arrangementen achterlaat als hij in augustus 2005 de band weer verlaat.

Sinds 2005 staat Bigband Gabanza onder leiding van Miklós Fürst: een gedreven saxofonist met zijn roots o.a. in de Bigband muziek. In 2007 neemt de band haar tweede CD op. Er zijn mooie optredens, bijvoorbeeld op het hoofdpodium van wat toen nog Haarlem jazz was, op jazz festivals in Alkmaar en Heerhugowaard en op vele zondagmiddagen in het Meterhuis in Haarlem.


In 2018 heeft de band een herstart gemaakt. De band heeft geen banden meer met de muziekschool en Erik Blok staat nu voor de band. Erik is trombonist en bandleider en heeft een grote passie voor de bigband muziek uit de swing era. Er is de afgelopen tijd hard gerepeteerd en het repertoire is bijna geheel vernieuwd. Inmiddels treedt de band weer op.

 

Bron en meer informatie
Website / Facebook / YouTube