Bigband New Mean Swing Machine

Bigband New Mean Swing Machine speelt een mooie mix van soepel swingende jazz en prachtige ballads, maar ook funk, latin en blues. Een optreden van de 18 enthousiaste muzikanten is elke keer weer een uniek muzikaal spetterend feest.

Onder leiding van Peter Tjeerdsma legt de Bigband zich toe op een uitgebreid repertoire. De band wordt vergezeld door de fantastische zangeres Anne Marie Zuidema. Solisten uit het orkest krijgen de ruimte om verrassend te improviseren, waardoor elk optreden een unieke belevenis wordt voor het publiek. Voor een spetterend concert, of een plezierige muzikale omlijsting van bijvoorbeeld een festival, gala of bedrijfsfeest bent u dus bij de New Mean Swing Machine aan het juiste adres.

De band, met muzikanten uit Groningen stad en provincie, bestaat inmiddels al meer dan 30 jaar en heeft aardig wat bekendheid gekregen. Het begon allemaal in 1988, toen Wim de Bos, saxofonist en docent aan de muziekschool in Delfzijl, een leerlingenensemble oprichtte: de IVAK– Big Band. Een prima initiatief, dat hoe langer hoe meer muzikanten van buiten de muziekschool aantrok. Het duurde dan ook niet heel erg lang voordat het orkest zich verzelfstandigde en voortaan door het leven ging als Bigband onder de naam: New Mean Swing Machine.

Ondertussen had het orkest in de noordelijke contreien, maar ook over de grens in Duitsland, een zekere naam en faam opgebouwd als een pittig swingend orkest, dat niet alleen een concertpubliek op het puntje van de stoel kon houden, maar ook de toehoorders stevig in beweging kon brengen in dansgelegenheden en bij open lucht festivals. Zo werd het orkest bijvoorbeeld regelmatig benaderd door de Eems Dollard Regio om optredens te verzorgen. Samenwerking met de legendarische dirigent/ arrangeur Sije Jasper leidde tot een geheel nieuw repertoire dat werd uitgebracht op een eerste CD. Een tweede CD waarop weer een nieuwe dirigent, Steven Sluiter, zijn stempel zette, zag eind 2009 het licht, na een geslaagde tournee door de hele provincie in het jaar daarvoor. Sinds 2012 is de muzikale leiding van de band in handen van dirigent/ arrangeur/saxofonist Peter Tjeerdsma. Met hem heeft de band vele optredens verzorgd de afgelopen jaren, zoals bij het Noorderzon festival, op koningsdag in Loppersum, bij het bevrijdingsfestival in Groningen, bij Ikea, het UMCG en het wandelevenement Tocht om de Noord.

Bron en meer informatie
Website / Facebook / YouTube