TS Galloway Bigband

Het muzikale leven van T.S. Galloway, begint op 25 mei 1946 in de wijk Bronzeville aan de South Side van Chicago. Op 19 jarige leeftijd speelt hij in de fameuze begeleidingsband van het Regal Theater in Chicago, waar artiesten optraden als: Gladys Knight, The Temptations en Aretha Franklin. Hij geeft zijn job daar per direct op als hij een telefoontje krijgt van Duke Ellington om in zijn band in te vallen. Op zijn 22ste treedt hij toe tot de Count Basie Band, waar hij de wereld mee rondtoert en artiesten begeleidt als Tom Jones, Tony Bennet en Sarah Vaughn

Na deze ervaringen gaat hij terug naar school om zijn studie weer op te pakken en de benodigde diploma’s te halen om les te kunnen geven. Daarna speelt hij in de vaste band van het Chicago Schubert Theater om de musicals die de stad aandoen te begeleiden, hieronder hits als: Annie, Chorus Line en The Wizz. Met de musical Bubbling Brown Sugar wordt door Europa getoerd. Hier blijft hij hangen in Amsterdam, voor de liefde en de daaruit resulterende prachtige dochter. Hij gaat lesgeven aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Arnhem. 

In 1989 gaat hij via Henk van der Meijden's buro ”Stardust Production" spelen in ‘A night in the Cotton Club’, in eerste instantie als trombonist, maar zijn kwaliteiten als arrangeur maakten al snel dat hij hier de dirigent werd. Deze productie draaide 2 jaar in Nederland en Europa. In 1991 dirigeerde hij de musical ‘Josephine’. Voor het Nederlands Theater Buro deed hij wederom de musical ‘Bubbling Brown Sugar’ maar deze keer als dirigent. Ook deze musical heeft succesvol door Nederland en de rest van Europa getoerd. 

Hij keert in 1995 terug naar de U.S. om voor het Bill Russo Orchestra als trombonist te werken en hij hervat zijn studie arrangementsleer aan het Columbia College Chicago en doet tegelijkertijd werk voor The Centre for Black Music Research. In 2001 komt hij terug naar Nederland en speelt, arrangeert en componeert voor FraFra Sound & FraFra Big Band o.l.v. Vincent Henar. Met zijn Galloway Big Band geeft hij regelmatig optredens in Café “de nieuwe KHL” te Amsterdam en op 20 augustus 2015 waren ze te zien op het Amsterdamse evenement Sail. Met het Galloway Combo houdt hij het wat kleiner, maar met gastoptredens van o.a. Berend van der Berg en Leo Bouwmeester staan ook deze avonden garant voor een stevige dosis swing. Daarnaast geeft hij met veel plezier Masterclasses aan het Jazz Ensemble van de American School van Den Haag.

Bron en meer informatie
Website