Tommy Dorsey Orchestra

Thomas Francis Dorsey (ShenandoahPennsylvania19 november 1905 - GreenwichConnecticut26 november 1956) was een Amerikaans trombonisttrompettist en orkestleider.

 

Dorsey startte op 16-jarige leeftijd met Russ Morgan de in de jaren twintig bekende band "The Scranton Sirens". Hij heeft samen met zijn broer Jimmy in verschillende bands gezeten, onder andere die van Rudy Vallée, Vincent Lopez en Paul Whiteman, voordat ze in 1934 het Dorsey Brothers Orchestra vormden. Meerdere ruzies tussen de twee broers zorgen ervoor dat Jimmy de band verliet in 1935, op het moment dat ze een hit hadden met "Every Little Moment".

De leden uit de eerste band van Dorsey kwamen oorspronkelijk uit de band van Joe Haymes. De vlotte trombonestijl die de nummers hadden van de band stonden bekend als een van de beste uit de swingperiode. Toen de band tekende bij RCA Victor hadden ze gelijk een hit met "On Treasure Island", een van vier hits uit dat jaar van de band. Uiteindelijk had het orkest 137 hits (onder meer met zanger Frank Sinatra) waaronder "I'm Getting Sentimental Over You", "Marie", "The Big Apple", "Music, Maestro, Please", "I'll Never Smile Again", "This Love of Mine", "On the Sunny Side of the Street", "T.D.'s Boogie Woogie", "Well, Git 'It", "Opus One", "Manhattan Serenade" en "There Are Such Things".

Citaat:  Frank Sinatra behaalde zijn eerste succes als zanger in de Tommy Dorsey-band en beweerde dat hij ademhalingsbeheersing had geleerd door te kijken hoe Dorsey trombone speelde.

 

Inmiddels bestaat, als tribute, het nieuwe Tommy Dorsey Orchestra.

 

Bron en meer informatie
Wikipedia
Website /Facebook / YouTube