BBC Big Band

De oorsprong van de band gaat terug tot de begindagen van de BBC en de oprichting van het originele BBC Dance Orchestra in 1928. Dit begon onder leiding van Jack Payne voordat Henry Hall het overnam in 1932. 

In deze 'gouden' periode van de jaren '30 werden niet alleen het BBC Dance Orchestra, maar ook vele andere bands waaronder die van Billy Cotton, Geraldo, Joe Loss en Jack Hylton beroemdheden, grotendeels dankzij het ongeëvenaarde bereik van het nieuwe medium radio. 

Naarmate de muziekstijl veranderde, evolueerden dansbands en bigbands en bleven ze centraal staan ​​in de muzikale output van de BBC gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna. In de jaren vijftig werd het BBC Dance Orchestra bekend als de BBC Showband onder leiding van Cyril Stapleton. 

De band werd op grote schaal gebruikt in het nieuwe medium televisie, zowel in het gezelschap van eigen talent, waaronder Matt Monro, als met internationale sterren als Frank Sinatra en Nat 'King' Cole.

 

In de jaren zestig stond de band bekend als de Radio Big Band en functioneerde als onderdeel van het grotere BBC Radio Orchestra. In 1979, toen een nieuwe serie genaamd Big Band Special begon op Radio 2, kreeg het profiel van de band echter een enorme boost. Oorspronkelijk in opdracht gemaakt als een korte serie van twaalf shows, zorgde de impact van de BBC Big Band onder leiding van Barry Forgie ervoor dat de serie werd verlengd tot 34 jaar voordat hij eindigde in september 2013.

Gedurende die 34 jaar heeft Big Band Special kunnen putten uit een rijke erfenis van meer dan tachtig jaar bigbandrepertoire. Vanaf de vroegste dagen van Duke Ellington, Benny Goodman en Tommy Dorsey tot aan de muziek van het huidige tijdperk, heeft het publiek van Radio 2 veel hoogtepunten genoten. Concerten met grote sterren waaronder Ray Charles, George Benson, Tony Bennett en George Shearing, en optredens in heel Europa met artiesten als de Manhattan Transfer en Lalo Schifrin, hebben de band naar een hoger niveau getild. Tegenwoordig is de band nog steeds regelmatig te zien in de Radio 2-show van Clare Teal en in de Jazz Line Up van Radio 3.

De band heeft ook vele malen opgetreden in de BBC Proms-serie in de Royal Albert Hall in Londen en ook op de BBC Proms in the Park. Eerdere optredens waren onder meer Cleo Laine en John Dankworth, Clark Terry, Wayne Marshall, Claire Martin en het BBC Symphony Orchestra.

Het kunstenaarschap en het enthousiasme van de band in samenwerking met enkele van 's werelds grootste jazzcomponisten zoals Bob Brookmeyer, Abdullah Ibrahim en Michael Gibbs hebben een nieuw niveau van lovende kritieken bereikt. De BBC Big Band wordt nu algemeen beschouwd als de toonaangevende Big Band in het Verenigd Koninkrijk en heeft acht keer de prestigieuze 'Best Big Band Award' gewonnen bij de British Jazz Awards.

 

Tip ... BBC Big Band | The Sound of Cinema ... Zondag 20 juni van 20:30 UTC+02 - 23:00 UTC+02.


Bron en meer informatie
Website