VRT Bigband

De VRT Bigband werd eind 2009 opgericht in een nostalgische bui naar de gloriedagen van de legendarische BRT Big Band en het BRT Jazzorkest. Deze orkesten poogden de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 terug tot leven te wekken voor het Vlaamse publiek. VRT’er en bassist Marijn Daniels werd hierdoor geïnspireerd en bracht een gepassioneerd bigbandorkest bijeen, samengesteld uit VRT-personeelsleden.

In de voorbije zes jaar groeide de Bigband uit tot een volwaardige speler in de Vlaamse jazzscene. Onder deskundige leiding van dirigent Dree Peremans brengt het een steeds groter publiek op de been, met een appreciatie voor de muziek van toen en een voorliefde voor opzwepende, swingende muziek. Enkele bekende stemmen stappen dan ook graag in het verhaal mee; Marijn Devalck, Geena Lisa, Fred Brouwers, Günther Neefs, Barbara Dex, Sandrine, … het zijn maar enkele namen die ondertussen kind aan huis zijn bij de VRT Bigband.

Het aantal en de diversiteit van de projecten op het palmares van de VRT Bigband getuigen van een onuitputtelijk enthousiasme van haar leden en de veelzijdigheid van dit orkest. Jazz-ballads, bigband-standards en hedendaagse arrangementen van een heleboel genres wisselen elkaar in hoog tempo af. In de voorbije seizoenen was de VRT Bigband te zien in Back to Swing, een ode aan Frank Sinatra, met Günther Neefs als waardige plaatsvervanger van ‘Ol’ Blue Eyes’, maar ook met Toots Tribute, het tribuut aan Toots Thielemans, Ella 100, een eerbetoon aan leading lady Ella Fitzgerald, en een stemmige uitvoering van Duke Ellingtons Sacred Concerts met het Onze-Lieve-Vrouwkoor. Moeiteloos springen de muzikanten van de VRT Bigband van project naar project.

 

Bron en meer informatie
Website